Maart alweer en er is veel gebeurd, vorig jaar en ook dit jaar al. Franck & Fruitig en al haar projecten ontwikkelen zich en van sommige neem ik afscheid. Hierbij een korte up-date.

Na het plotseling overlijden van onze collega Raymond Smeets, hebben Katharina en ik besloten niet verder te gaan Tiem-O zoals het bestond. We zijn het er allebei over eens, dat we niet verder willen gaan met het trainingsbureau zoals we het met ons drieën hebben vormgegeven. Katharina en ik zullen wel blijven samenwerken en teamtrainingen blijven aanbieden met de methodiek ‘Ervarend Leren’ maar dan onder vlag van onze eigen bedrijven; Franck & Fruitig en Black Goose.

Daarnaast hebben jullie vast gemerkt dat in januari 2014 De Proefplaats is opgericht; een plek in hartje Utrecht met een workshopprogramma over Leven, Spiritualiteit en Ontdekking, in samenwerking met mijn collega Ilse Vooren. Mensen die bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling kunnen hier op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende levensbeschouwelijke stromingen en levensthema’s om inspiratie op te doen zelf vorm te geven aan je leven. Ideaal voor mensen die elkaar willen ontmoeten, zich willen verbinden en zich willen ontwikkelen.

 

Ook ben ik gedreven om het thema Eenzaamheid op de kaart te zetten in het samenwerkingsverband ‘Ruimte voor Eenzaamheid‘, samen Tilly de Kruyf en Marjo van Bergen. We zijn van mening dat er veel eenzaamheid is in onze samenleving, dat op de politieke agenda staat om te bestrijden. Wij  zoeken echter naar een nieuwe benadering van Eenzaamheid, waarmee we kunnen werken. In de diepte van het bestaan, is eenzaamheid inherent aan het leven. Wat zal er gebeuren als we Eenzaamheid zien als iets dat bij ons hoort, in plaats van als iets dat we moeten bestrijden?

Behalve Eenzaamheid zijn er meer levensvragen die ons bezighouden en waarop ik in ga bij de bijeenkomsten en trainingen aan WMO-medewerkers vanuit het ExpertiseNetwerk ‘Levensvragen & Ouderen. Vanaf 2015 worden veel zorgindicaties bij het gemeenteloket gegeven. Om de juiste zorg en hulp te kunnen verlenen, zullen WMO-medewerkers ook het leven van de burger in kaart moeten brengen met oog voor zingeving.

En dit jaar organiseer ik retraites in samenwerking met In-Transit om meer tijd te nemen voor stilte en inkeer in jezelf. Met behulp van meditaties en lichaamswerk, stiltes en gesprekken kunnen we tot nieuwe inzichten en nieuwe vragen komen. Hoe vaak staan we in ons hectische bestaan nog bewust stil bij wat er allemaal in ons leeft aan gevoelens, gedachten en overtuigingen? Meer informatie over de retraites kan je vinden op www.tijdvoorstilte.nl.

Leuk om jullie op een van deze projecten tegen te komen. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over een van deze activiteiten!

Floor